Udobje krav je eden najpomembnejših dejavnikov, ki vplivajo na mlečnost, zdravje in življenjsko dobo črede. Pogosto se podcenjuje, vendar je prav udobje tisto, kar loči povprečno kmetijo od vrhunske. Krava ima tri osnovne naloge – jesti, piti in ležati, da prežvekuje. Naloga rejca pa je, da ji omogoči, da vse to počne v najboljših pogojih.

Kaj pomeni udobje krav?
Izraz »udobje krav« zajema fizično in čustveno počutje živali. Krava mora imeti dovolj prostora za gibanje, varen dostop do hrane in vode, zaščito pred vremenskimi vplivi in dovolj časa za počitek. Optimalni pogoji ji omogočajo, da izraža naravno vedenje, kar dokazano povečuje mlečnost in zmanjšuje pojav zdravstvenih težav (Cook, 2020).
Znanstvene raziskave kažejo, da krava potrebuje približno 12 ur ležanja dnevno. Preostali čas dneva porabi za hranjenje, pitje in molžo. Če krava nima dovolj časa za počitek ali jo okolje moti, hitro upade mlečnost in poveča se tveganje za bolezni parkljev in vime.
Kako se udobje odraža v mlečnosti
Vsaka dodatna ura ležanja lahko pomeni od 1 do 1,5 litra več mleka na dan. To ni zanemarljiv podatek, saj se izgubljena mlečnost hitro pozna na ekonomiki kmetije. Raziskave so pokazale, da krave, ki na molžo in čakanje porabijo več kot 3,5 ure dnevno, izgubijo do 4 kilograme mleka na dan. Zato je pomembno, da se molža, čakanje v zbirnih hodnikih in omejitve v hlevu čim bolj skrajšajo.
Ležišča morajo biti mehka, suha in redno vzdrževana. Globoko nasut pesek velja za zlati standard, saj nudi odlično oporo in zmanjša poškodbe. Če to ni izvedljivo, je pomembno izbrati kakovostno podlago, ki sčasoma ne otrdi.
Učinki prenatrpanosti in skupinskega režima
Prenatrpanost v hlevu, ko je več krav kot ležišč, neposredno vpliva na počitek in hranjenje. Če presežemo 120-odstotno zasedenost, se mlečnost zmanjša, več je težav z reprodukcijo, mastitisi in šepavostjo. Posebej občutljive so telice, ki se v skupinah s starejšimi kravami težje prebijejo do krmilnega korita. Zato je priporočljivo, da so prve telice ločene ali pa imajo zagotovljen dodaten prostor pri krmišču.
Postavitev hleva močno vpliva na dinamiko hranjenja. V šestvrstnem hlevu imajo krave običajno le okoli 50 cm prostora pri krmilni mizi, kar povzroča gnečo in neenakomerno hranjenje. Cilj je, da ima vsaka krava dovolj prostora za hkratno hranjenje, saj se tako izognemo t. i. »slug feeding« obnašanju, ki negativno vpliva na prebavo in zdravje vampa.
Pomen temperature, rokovanja in obogatitve okolja
Sodobne mlečne krave so občutljive na vročinski stres že pri indeksu toplote in vlage (THI) nad 68. Zato je nujno zagotoviti učinkovito hlajenje, pršenje in ventilacijo. Krave, ki so redno hlajene, ohranijo mlečnost, se hitreje ponovno obrejijo, manj je abortusov.

Pomemben del udobja je tudi način rokovanja z živalmi. Nežno in mirno ravnanje v molzišču poveča mlečnost za 5–10 odstotkov brez dodatnih stroškov. Poleg tega naj imajo krave dostop do krtač za praskanje. Raziskave so pokazale, da tovrstna obogatitev poveča njihovo aktivnost praskanja za več kot 500 odstotkov (DeVries et al., 2007), kar prispeva k boljšemu počutju in zdravju kože.
Povzetek
Udobje krav ni razkošje, temveč naložba v dolgoročni uspeh. Z zagotavljanjem ustreznega prostora, kakovostnih ležišč, učinkovitega hlajenja in mirnega rokovanja rejec ne izboljša le dobrobiti živali, temveč tudi produktivnost in dobičkonosnost kmetije. Pri tem vam lahko pomagamo tudi mi.
Povzeto po: https://swnydlfc.cce.cornell.edu/submission.php?id=1876&crumb=dairy%7C1