Lahko upravljanje z genetskim potencialom pomaga rejcem mlečnih čred pri dolgoročni uspešnosti?

Genetika ima pomemben vpliv na kakovost mleka, vendar lahko pravilno upravljanje z živalmi bistveno poveča tudi produktivnost v hlevu. Da bi rejci dosegli svoje proizvodne cilje, potrebujejo skupino zdravih krav, ki leto za letom dosledno proizvajajo kakovostno mleko z minimalnimi izgubami zaradi zdravstvenih težav. Ključno vprašanje, ki se pri tem pojavi, je: kako ohraniti krave zdrave in jih dlje časa obdržati v čredi?
Odgovor ni le v vsakodnevnem delu kmetijskega osebja in njihovih praksah upravljanja z živalmi, temveč tudi v genetskem potencialu mlečnih krav. S kombinacijo sodobnih praks in naprednih pristopov v genetskem testiranju lahko rejci oblikujejo črede, ki so genetsko prilagojene za visoko proizvodnjo mleka, maščob in beljakovin. Takšne živali imajo praviloma tudi manjše tveganje za pojav mastitisa, potrebujejo manj antibiotikov, proizvajajo več prodanega mleka in prispevajo k boljši ekonomičnosti črede.
Somatske celice in mastitis – ključ do dolgoročne ekonomičnosti
Eden ključnih pokazateljev zdravja mlečne črede so ravni somatskih celic (SCC), ki so neposredno povezane s tveganjem za mastitis. Zmanjšanje ravni SCC tako predstavlja veliko priložnost za izboljšanje dolgoročne produktivnosti in dobičkonosnosti mlečnih kmetij.
Menjava oziroma remont krav je za vsako mlečno kmetijo drag proces. Stroški nadomestitve živali ne zajemajo le razlike v denarni vrednosti med izločeno kravo in njeno zamenjavo, temveč tudi izgubo proizvodne zmogljivosti. Krave v tretji laktaciji namreč proizvedejo približno 25 % več mleka kot tiste v prvi laktaciji. Zamenjava zrelih krav z mlajšimi zato pogosto pomeni padec proizvodnje.
V sodelovanju s Compeer Financial je bila izvedena študija, ki je pokazala, da je razlika v dobičku med čredami z najvišjo in najnižjo stopnjo remonta znašala kar 9,8 kilograma mleka na kravo na dan, kar pomeni približno 277 evrov razlike v dobičku na kravo na leto.
Genomsko testiranje – sodobno orodje za boljšo prihodnost mlečne prireje
Ista študija je potrdila tudi, da so bile višje ravni somatskih celic povezane z nižjo proizvodnjo mleka, slabšo stopnjo brejosti in večjo umrljivostjo živali. Vsi ti dejavniki prispevajo k pogostejšim menjavam krav in posledično k nižjemu dobičku. Zato je zmanjšanje ravni SCC in preprečevanje mastitisa ena izmed ključnih priložnosti za dolgoročno izboljšanje ekonomike mlečne črede.
Preventivni ukrepi in sodobna genomska testiranja tako postajajo nepogrešljivo orodje v sodobni mlečni prireji. S pravočasnim odkrivanjem genetskega potenciala in tveganj lahko rejci načrtno gradijo črede, ki so bolj zdrave, produktivne in odporne – ter tako dosegajo svoje cilje z večjo varnostjo in stabilnostjo.
(Povzeto po: How genomic testing can help lower somatic cell count and increase profit | Ag Proud)
Z našo podporo lahko tudi vi izboljšate rezultate v svoji mlečni prireji. Manj dela, več rezultatov!
Kako? Pišite nam in z veseljem se vam oglasimo v najkrajšem možnem času.
Več o naši ponudbi genomske analize (v sodelovanju z Labogena DNA) najdete na tej povezavi.