Senzorji, učinkoviti pri obvladovanju toplotnega stresa
Preprečite zdravstvene težave in gospodarsko škodo

Dobro je znano, da ima toplotni stres pri kravah molznicah neposredne negativne posledice za zdravje in dobro počutje. Vendar pa obstajajo tudi dolgoročne posledice, ki so manj očitne, vendar vodijo do zdravstvenih težav in gospodarske škode. To je še toliko več razlogov, da hitro prepoznamo simptome toplotnega stresa in takoj ukrepamo. Senzorji imajo pri tem danes ključno vlogo.
Kdaj se pojavi toplotni stres?
Pogosto uporabljena mera za prikaz toplotnega stresa pri kravah je temperaturno-vlažnostni indeks (THI). THI temelji na kombinaciji temperature zraka in relativne vlažnosti. Pri kravah se blaga oblika toplotnega stresa pojavi nad vrednostjo THI 68, glej sliko 1. V praksi se lahko toplotni stres pojavi že pri 20 °C/68 °F. Z naraščajočim toplotnim stresom živali kažejo kratkotrajne znake, kot so povečana frekvenca dihanja, zmanjšan apetit, manjša aktivnost in manjša proizvodnja mleka.

Slika 1: Indeks temperature in vlažnosti (THI) temelji na temperaturi zraka in relativni vlažnosti. Vir: Nizozemska služba za zdravje živali .
Škoda za zdravje in proizvodnjo
Zmanjšan apetit s tveganjem zakisanosti vampa[1] in zmanjšanje proizvodnje mleka je pogosto takoj opazno. Manj znane so dolgoročne posledice toplotnega stresa. Obdobje toplotnega stresa pri breji kravi vpliva tudi na nerojeno tele. Teleta krav, ki so bile izpostavljene toplotnemu stresu, imajo ob rojstvu od 0,5 do 5,7 kg nižjo porodno težo[2], glej sliko 2. Ta teleta tudi manj jedo in pijejo, kar pomeni, da živali po rojstvu slabše rastejo in se razvijajo.

Slika 2: Raziskava Laporte in sodelavcev kaže, da so teleta krav, ki so bile izpostavljene toplotnemu stresu, ob rojstvu lažja kot teleta krav brez toplotnega stresa.
Nižja ni le porodna teža teh telet. V njihovem proizvodnem življenju je tudi proizvodnja mleka v prvi, drugi in tretji laktaciji na nižji ravni kot pri hčerah krav, ki med brejostjo niso bile izpostavljene toplotnemu stresu, glej sliko 3.

Slika 3: Proizvodnja mleka pri hčerkah krav s toplotnim stresom (hčere s toplotnim stresom) je v 1., 2. in 3. laktaciji nižja (grafi a, b in c) kot pri hčerkah krav brez toplotnega stresa (hčere s toplotnim stresom). Raziskava Laporte in sodelavcev. Pozni toplotni stres v brejosti poslabša življenjsko uspešnost hčera in vnukinj.
Ocenjuje se, da samo v Združenih državah Amerike okoljski toplotni stres mlečni industriji letno povzroči več kot 1,5 milijarde dolarjev izgub zaradi zmanjšane produktivne in reproduktivne uspešnosti ter povečane obolevnosti in umrljivosti krav[3].
Senzorji zaznavajo raven toplotnega stresa
Preprečevanje ali zmanjšanje toplotnega stresa se zato obrestuje tako kratkoročno kot dolgoročno. Pravočasno odkrivanje in takojšnje ukrepanje sta ključnega pomena. Pri tem imajo senzorji nepogrešljivo vlogo. Nedapov sistem za spremljanje krav na primer zazna štiri stopnje toplotnega stresa na ravni skupine: brez toplotnega stresa, blag toplotni stres, hud toplotni stres in zelo hud toplotni stres. Izračun toplotnega stresa se posodablja v realnem času vsakih 15 minut. Mlekar lahko nato v hlevu takoj sprejme preventivne ukrepe, kot je vklop ventilatorjev ali sistema za hlajenje okolja. Ali pa prilagodi na primer obroke, čas molže in paše. Še preden krave začnejo kazati reakcijo. Validacijska študija na testnih kmetijah je pokazala, da takšni ukrepi neposredno vodijo do zmanjšanja stopnje toplotnega stresa za vsaj eno stopnjo. Zgodnje odkrivanje ima zato prednost, da lahko hitro ukrepa.

Slika 4. Nedap CowControl, Nedapov sistem za spremljanje krav, ponuja pregled stopenj in trajanja toplotnega stresa za posamezne skupine živali.