Novice

Velika vrednost nizke dednosti

Večina nas napačno razume dednost. Preprosto povedano, dednost nam pri določeni lastnosti pove, kolikšen delež razlike v dejanski uspešnosti je posledica genetike, ne pa upravljanja ali okolja.

Za boljše razumevanje pomislite na dve kravi v dveh različnih čredah. Kolikšen delež razlike v njuni proizvodnji mleka je posledica genetike? Koliko je posledica upravljanja ali okolja? Izkaže se, da je približno 30 % razlike v proizvodnji mleka posledica genetike, 70 % pa posledica managementa in okolja. Zato je dednost mleka 0,30.

Kaj pa stopnja brejosti? Management in okolje predstavljata 96-odstotno večino razlik med hčerami. Vpliv genetike je torej majhen, le 4 %. Tako je dednost hčera za brejost (DPR) 0,04.

 

Kaj je stopnja brejosti

Stopnja brejosti je tveganje uspeha ali neuspeha na časovno enoto in se izračuna tako, da se število brejosti v 21-dnevnem ciklu deli s številom upravičenih krav, prisotnih v istem 21-dnevnem obdobju.

Stopnja brejosti je manj pristranska kot odprti dnevi ali doba med telitvama, ker upošteva vse upravičene krave, ne le uspešne, in običajno vsebuje manjši zamik kot doba med telitvama. Je bolj občutljiva za odkrivanje nedavnih sprememb v reprodukcijski sposobnosti in zagotavlja uporabne informacije za večino krav v laktaciji.

Stopnja brejosti nad 25 % se šteje za dobro, stopnja nad 30 % pa za odlično.

Stopnja brejosti hčera je kot lastnost na genomski analizi poznana šele nekaj let in je velikokrat negativno povezana z visoko mlečnostjo. Ob nepoznavanju te lastnosti v preteklosti se ob povečevanju mleka po genetiki, zmanjšuje stopnja brejosti pri hčerah.

Zdravstvene lastnosti, kot so produktivna življenjska doba (PL), DPR in ocena somatskih celic (SCS), običajno označujemo kot lastnosti z nižjo dednostjo. Številni rejci menijo, da nizka dednost pomeni manjši ali počasnejši genetski napredek. Vendar bi bilo kljub nižji dednosti napačno sklepati, da so DPR, PL ali SCS zaradi tega nepomembni.

 

Pogled je pomemben

Pri genetiki se natančnost pokaže, ko ocenjujemo rezultate znotraj ene črede. Če v tej čredi ocenimo rezultate znotraj določene laktacijske skupine in nato znotraj določenega časa telitve, najdemo primerljivo skupino. Z ocenjevanjem znotraj te skupine zmanjšamo vpliv razlik v gospodarjenju in okolju.

Splošna dednost za lastnosti zdravja, kot sta DPR in PL, je nizka. Ko naše ocene razdelimo na posamezne primerljive skupine, takrat najdemo prave genetske razlike.

 

Dokaz je v številkah

Vzemimo dejanski primer iz kmetije s 1500 kravami z zelo dobro reprodukcijsko uspešnostjo. Krave v prvi laktaciji smo razdelili v štiri skupine glede na DPR njihovih očetov. Jasno je razvidno, da plemenjaki z visokim DPR ustvarijo hčere, ki so breje hitreje kot hčere plemenjakov z nizkim DPR.

Tabela 1 št. Krav Povprečen DPR bika Dejanska stopnja brejosti
Najboljših 25% DPR krav v čredi 174 2.3 27%
Najslabših 25% DPR krav v čredi 137 -1.1 20%
Razlika 3.4 7%

Enako velja za dolgoživost (PL). Kljub nizki dednosti (manj kot 9 %) lahko PL v vaši čredi pomeni resnično in opazno razliko.

Naredili smo primerjavo, kako dolgo bodo hčere desetih najboljših bikov s PL v pasmi in hčere desetih plemenjakov z najnižjo PL v pasmi zdržale v določeni čredi. Ugotovimo lahko, da v čredi ostane večji odstotek hčera z visokim PL, kot hčere z nizkim PL.

Kljub temu, da odbirate na dolgoživost, ki ima nizko dedno vrednost, boste v čredi zagotovo ustvarili bolj zdrave in dolgožive krave.

 

Osredotočite se na ekonomijo

Kot napredni proizvajalec mleka ne dovolite, da vam zmeda o dednosti prepreči uporabo pravih genetskih orodij za izboljšanje vaše črede. Zdravstvene lastnosti so ekonomsko pomembne in izboljšave na teh področjih lahko močno vplivajo na vaše rezultate.

Številne lastnosti imajo visoko dednost, vendar niso ekonomsko pomembne. Z drugimi besedami, pri teh lastnostih lahko zelo hitro dosežemo velik napredek, vendar s tem ne bomo dobili bolj donosne krave.

Primera lastnosti z visoko dednostjo sta barva dlake in brezrožnost. Obe lastnosti imata 100-odstotno dednost, saj ju v celoti nadzoruje genetika. Vendar tudi če lahko v eni generaciji naredimo krave rdeče ali brezrožne, kakšna je ekonomska vrednost tega?

V primerjavi s tem je jasno razvidna ekonomska vrednost bolj plodnih krav, ki dlje živijo zaradi manjšega števila presnovnih težav, manjšega števila primerov mastitisa in manjših težav pri telitvi. Zaradi teh genetskih lastnosti je vsaka kmetija bolj donosna proizvodna enota.

 

Skrivnosti selekcije za bolj zdrave krave

Ko določate ali ponovno ocenjujete svoj genetski načrt, upoštevajte naslednje nasvete, da bi dosegli čim večji napredek v smeri svojih ciljev.

 

  1. Opredelite svoje cilje

Za določitev pravih ciljev najprej opredelite najpogostejše razloge za izločanje v vaši čredi. Ali je to reprodukcija, proizvodnja mleka, mastitis? Te informacije vam dajo osnovo za genetske odločitve, ki jih boste sprejemali v prihodnje.

  1. Izberite orodja

Zdravstvene lastnosti nudijo proizvajalcem mleka nekatera močna orodja za pomoč pri odpravljanju slabše reprodukcije, presnovnih težav itd. Ugotovite, kako pomembno je za vas vsako od teh težavnih področij. Pri izbiri skupine plemenjakov, ki jih boste uporabili v svoji reji, tem lastnostim namenite sorazmeren poudarek.

  1. Prilagodite rešitev

Standardni selekcijski indeksi v panogi dajejo različno in nenehno spreminjajočo se težo zdravstvenim lastnostim. Zato ne predvidevajte, da odražajo vaše individualne cilje in potrebe.

 

Sodelujte s svojim zaupanja vrednim svetovalcem VitroVet in se prepričajte, da je vaš genetski načrt prilagojen vašim trenutnim razmeram in prihodnjim ciljem.

 

 

 

Scroll to top