Novice

Ultrazvočno določanje spola pri kravah

Ultrazvočno določanje spola pri kravah

Določanje spola ploda
Ali ne bi bilo lepo vedeti, kakšnega spola so teleta, še preden se skotijo? Z določanjem spola ploda je mogoče ugotoviti, ali je tele bik ali telica, še ko je v maternici. Določanje spola ploda je neinvaziven postopek, pri katerem se s transrektalno ultrazvočno preiskavo breje krave ali telice določi spol teleta (ali telet), ki ga (jih) nosi.

Razumevanje postopka določanja spola ploda
Tehnik z roko v rokavici nežno vodi ultrazvočno sondo v rektum  krave. Sonda se namesti na dno rektalne stene in se z njo manipulira, dokler se ne dobi jasna slika ploda. Najprej se prikažejo glavni deli telesa (glava, trup, okončine itd.), da se določi usmerjenost ploda. Tehnik nato pregleda okolico popkovnice in pod repom, da bi našel zelo "ehogeni" genitalni tuberkulus (GT).

GT je struktura, ki je prisotna tako pri razvijajočem se moškem kot ženskem plodu in iz katere na koncu nastane penis (moški) ali klitoris (ženska). Prisotnost GT neposredno za popkom pomeni, da gre za bika, medtem ko GT pod repom pomeni, da gre za teličko. Odvisno od stopnje brejosti lahko tehnik pri določanju spola teleta poskuša prikazati tudi otekline na mošnjičku ali seske vimena.

Prednosti določanja spola ploda

Trženje plemenskih krav
Nekateri rejci imajo večjo spodbudo za proizvodnjo ženskih telet kot moških. Na primer, v mlečni industriji je trg za telice običajno veliko močnejši od trga za moška teleta, medtem ko imajo lahko moška teleta  za komercialne proizvajalce govejega mesa večjo vrednost kot ženska teleta. Zato se lahko pri prodaji vzrejenih telic njihova vrednost na določenem trgu močno poveča, če je znan spol ploda.

Freemartins
Pri kravah, ki nosijo dvojčke, se lahko z določitvijo spola ploda ugotovi, ali sta dvojčka istega spola ali pa je verjetno, da gre za freemartin telico. Kadar je telica dvojčica z bikom, je običajno neplodna zaradi maskulinizacije z moškimi hormoni, ki jo povzročajo skupni krvni obtok v maternici. Če r pejecozna spol razvijajočih se dvojčkov, ve, ali lahko pričakuje samohranilko ali ne, in lahko v skladu s tem sprejme odločitve o upravljanju.

Management
Če vemo, koliko telet bikov in telic lahko pričakujemo ob telitvi, lahko rejcem pomagamo pri pripravi načrtov za prihodnost. Rejec ,ki obdrži lastne plemenice, lahko ugotovi, ali mora predvideti sredstva za nakup dodatnih nadomestnih živali ali ne. Govedorejci, ki tržijo bike, se lahko prej začnejo pogajati in izpolnjevati pogodbe za bike. Kadar čistopasemski rejec proda plemenico, ki zagotavlja minimalno število brejosti določenega spola, bo z določitvijo spola pri teletih, ki jih nosijo prejemniki, vedel, ali je bil dogovor izpolnjen ali pa je treba darovalko  splaviti.

Pomembni vidiki za določanje spola ploda

Časovni okvir
Čeprav lahko določanje spola ploda zagotovi dragocene informacije za govedorejce, je čas, v katerem ga je mogoče opraviti, omejen. Ker se GT začne seliti okoli 50. dneva brejosti, z ultrazvokom pred tem ni mogoče razlikovati bikov od telic. Določanje spola zarodka je mogoče s kakršno koli stopnjo natančnosti opraviti najprej po 55 dneh, čeprav številni tehniki zagovarjajo, da je treba počakati, dokler GT ne zaključi svoje selitve okoli 60. dneva brejosti. Na drugi strani pa je treba določanje spola ploda običajno končati do 90. dneva brejosti. Po tej točki je plod pogosto pregloboko v trebušni votlini, da bi ga lahko dosegli z ultrazvočno sondo, ali pa je prevelik, da bi lahko dobili zadovoljivo sliko. Čeprav je določanje spola ploda možno tudi po 90. dnevu, je tvegano, ali bo spol mogoče določiti ali ne.

Natančnost
Natančnost določanja spola ploda je odvisna predvsem od časovnega okvira, v katerem se izvaja, ter od spretnosti izvajalca. Natančnost določanja spola ploda, ki ga med 60. in 90. dnem nosečnosti opravi izurjen tehnik, naj bi bila vsaj 95-odstotna.

Pokličite nas še danes in ugotovite, kako lahko določanje spola ploda koristi vaši dejavnosti, ter nam dovolite, da vam pomagamo z našo neprekosljivo storitvijo za stranke!

 

Scroll to top