Novice

Poslovno potovanje ekipe Vitrovet v Italijo, do osemenjevalnega centra ALPENSEME.

V začetku tedna, 28.1., smo se ekipa Vitrovet-a, Aleksandar, Marko in Tea, zgodaj zjutraj odpravili v Italijo v osemenjevalni center ALPENSEME, po bikovo seme rjave pasme. Ker pa je ekipa Vitrovet zagnana mlada ekipa, polna adrenalina, smo se odločili, da izkoristimo super vreme še za smuko na Kronplatz-u- Plan de Corones, ki leži na Južnem Tirolskem na nadmorski višini   2.275 m. Smučišče s 120-km dolgimi širokimi progami, ki nudijo prečudovite razglede na bližnje gorovje Avstrije in Italije. Po končanem smučanju smo se vsi prijetno utrujeni odpeljali v mesto Rodengo, kjer nas je čakal apartma Gruberhof. Po odlični večerji in dobri partiji taroka smo utrujeni zaspali in se naslednji dan ob 7-ih zjutraj odpravili v Bruneck, kjer nas je pričakal Lukas Durnwalder, zaposlen pri SÜDTIROLER BRAUNVIEHZUCHTVERBAND (južnotirolsko združenje rejcev rjave pasme), ki je svetovalec za odbiro govedi. Peljal nas je na ogled dveh kmetij, ki imata krave molznice rjave pasme, to je cca. 50-60 krav. Obe kmetiji ležita na nadmorski višini približno 800 m, molzeta od 9.000 do 9.500 l mleka na leto, kar je za višje ležečo kmetijo odlično. Prva kmetija uporablja robota za molžo Lely, druga pa robota DeLaval tretje generacije. Krave krmijo s travno silažo, spomladi in poleti pa so na pašniku.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izmenjali smo si veliko uporabnih in zanimivih informacij in se polni prijetnih vtisov odpravili naprej proti našemu končnemu cilju, osemenjevalnemu centru Alpenseme. Vožnja do mesta Bolzano je trajala približno 2 uri, peljala nas je po čudoviti pokrajini Trentino, ki je obdana z nasadi jablan sorte Melinda.

V osemenjevalnem centru nas je sprejel selekcionist Ilario Bazzoli, predal bikovo seme, nam predstavil delovanje njihovega osemenjevalnega centra, žal si  zaradi sanitarnih pogojev nismo mogli pobliže ogledati njihovih plemenskih bikov.


 

V nadaljevanju kratek opis o Alpenseme.

Konzorcij Superbrown Bolzano in Trento je bil ustanovljen leta 1996 v sodelovanju med Provicial Breeders Federation of Trento in Provicial Brown Swiss Breeders Federation of Bolzano, ki se od leta 1988 ukvarja z utrjeno tradicijo izbire rjave švicarske pasme za gorsko pokrajino. Na 4.000 partnerskih kmetijah se redi okoli 50.000 govedi, med njimi je približno 30.000 krav, vključenih v kontrolo mlečnosti in ocene zunanjosti. V zadnjih dvajsetih letih je konzorcij Superbrown testiral več kot 600 mladih bikov in postal eden najbolj zanimivih sistemov v svetovni panogi rjave pasme. Danes so za 450 bikov na voljo rezultati italijanske genetske ocene. Izbor Superbrown, ki uporablja znanstveno svetovanje prof. G. Bittanteja in njegovega tehničnega osebja v prostorih Univerze v Padovi, Oddelek za zootehniko, kaže na izboljšanje:

Selekcija Superbrown z znanstvenim svetovanjem profesorja G. Bittanteja in njegovega tehničnega osebja v prostorih Univerze v Padovi, Oddelek za znanosti o živalih, je usmerjena v izboljšanje:

  • vsebnosti mleka (beljakovin);
  • sirjenja (k-kazein and LDG);
  • prilagodljivost živali v gorski pokrajini
  • splošno dobro zdravje krav molznic (BCS, molža, plodnost in dolgoživost)

Superbrown, tudi zahvaljujoč tehničnemu in komercialnemu sodelovanju z nacionalnimi in mednarodnimi partnerji, vsako leto testira približno 30 bikov, ki prihajajo iz najboljših kravjih družin po vsem svetu.

Cilj je ponuditi najboljšo genetiko rjave pasme rejcem Trentina / Südtirola in tistim, ki živijo v vseh delih sveta!

Alpenseme je osemenjevalna postaja dežele zveze rejcev v Trentu (Italija), je skrbnik bikov podjetja Superbrown in proizvajalec njihovega semena. Območje, kjer se nahaja Alpenseme, je zaznamovano z obsežnimi nasadi jabolk in je oddaljeno od območij, namenjenih govedoreji, kar omogoča naravno sanitarno izolacijo bikov, ki živijo na osemenjevalnem centru.

Ponujajo storitve proizvodnje in konzerviranja zamrznjenega govejega semenskega materiala ter storitve reje bikov, ki čakajo na genetsko oceno. Delujejo v skladu z nacionalno in evropsko zakonodajo. Proizvodnja zamrznjenega bikovega semena ni le za konzorcij SuperBrown, ampak tudi za nacionalna združenja govedorejcev posameznih pasem: Alpska siva, Renden in Belgijsko modra, če so ti biki v lasti družbe Alpenseme.

 

Po odličnem kosilu z gospodom Ilariom nas je čakala še dolga vožnja domov, ki smo si jo, kot znamo le mi, spet malo popestrili. Vračali smo se domov mimo Benečije, kjer smo se ustavili in si za zaključek naše službene poti ogledali čudovite Benetke.

Scroll to top