Novice

Križanci mlečnih in mesnih pasem: Vizija in realnost

Proizvajalci mleka hitro sprejemajo koncept uporabe semena mesnih pasem za osemenjevanje krav, križanci pa so dragocena priložnost in hkrati izziv za govedorejsko industrijo.

Križanci med mesnimi in mlečnimi živalmi, kot jih imenujemo, uresničujejo vizijo, da dopolnjevanje pasem zagotavlja boljšo zmogljivost v rejah in boljšo kakovost trupov, hkrati pa krepi trajnostne pobude v industriji. Takšne koristi so vedno dobrodošle, vendar se lahko rast sektorja križanja mesnih pasem z mlečnimi izkaže za ključno v prihodnosti, ko bo govedoreja trpela zaradi posledic druge velike suše v zadnjem desetletju.

Analitiki panoge hitro priznavajo, da ni trdnih podatkov o številu pitovnih križancev, ki je del današnje ponudbe govejega mesa, vendar ocenjujejo, da jih je v Ameriki približno tri milijone.

"Verjamem, da je na današnjem trgu več kot tri milijone križancev," pravi Dale Woerner, profesor živinoreje in prehrane na Teksaški tehnični univerzi. "In to število se bo še naprej povečevalo, zlasti ker se stalež mesnih krav zmanjšuje."

Woerner in njegovi kolegi s teksaške univerze Tech so zadnja tri leta sodelovali s podjetjem Cargill pri programu Dairy Beef Accelerator, ki je namenjen boljšemu razumevanju priložnosti, ki jih ponuja uporaba mesnih pasem na mlečnih živalih. Raziskovalci teksaške univerze so ugotovili več koristi za rejce, podjetja, ki prodajajo meso, potrošnike in okolje. Nekateri poudarki vključujejo:

- v primerjavi s čistopasemskimi mlečnimi teleti lahko teleta iz križanja zagotavljajo kakovostnejše proizvode iz govejega mesa, ne da bi to vplivalo na sedanjo učinkovitost proizvodnje mleka
- teleta iz križanja so bolj učinkovita pri krmljenju (v primerjavi s čistokrvnimi mlečnimi teleti), kar zmanjšuje okoljski odtis, povezan z njihovo proizvodnjo
- večja učinkovitost krme znatno zmanjša emisije toplogrednih plinov
- ta praksa izboljšuje kakovost mesa. Križanci zagotavljajo večje količine govejih trupov višje kakovosti, kar rejcem omogoča boljši dostop do priložnosti za trženje, ki temelji na vrednosti in povratno prodajo - križanci so na trgu za kmetije dragocenejši kot teleta čistokrvnih krav molznic.

"Mesna in mlečna industrija imata priložnost sodelovati in proizvajati še bolj učinkovito govedo," pravi Woerner. "Križanje krav molznic z ustreznimi plemenjaki za meso lahko prispeva k trajnostnemu razvoju, saj zmanjša vpliv na okolje in izboljša donosnost."

Nedavni pregled trupov in značilnosti mesa križancev v letu 2021 je pokazal, da je govedina teh križancev primerljiva s tradicionalno govedino mesnih pasem.

"Goveje meso, ki je od križancev z mlečnimi pasmami, ima nekaj prednosti," pravi Woerner. "Predvsem mehkobo, a tudi nekaj prednosti glede okusa. V primerjavi z običajnim govejim mesom je model z mlečnimi in mesnimi pasmami bolj okusen ali boljši od običajnega govejega mesa." Woerner pravi, da bodo trupi križancev imeli več okusa, povezanega z marmoriranostjo, saj imajo živali mlečnega tipa običajno visoke ocene marmoriranosti.

Medtem ko programi za križanje ponujajo boljši izkoristek virov za proizvajalce in zagotavljajo trupe, ki bolje ustrezajo potrebam trgovcev, pa razvijajoči se sektor prinaša nekaj izzivov za industrijo, ki še ni povsem pripravljena na ta naval.

Tega nihče ne razume bolje kot Ty Lawrence, profesor živinoreje na univerzi West Texas A&M in direktor raziskovalnega centra za goveje trupe.
"Vsak teden me pokličejo predstavniki panoge in mi sporočijo, da imajo težave s tem govedom," pravi Lawrence. "Na splošno je meso križancev za govedorejsko industrijo lahko dobro, slabo ali celo zelo grdo."

 

Dobro
Lawrence in njegova ekipa v BCRC na podlagi raziskav in opazovanj v obratih pravijo, da križanje z mesnimi pasmami deluje, saj je pozitivnih lastnosti veliko več kot slabih in grdih.

Na primer, sledljivost je pri križancih  veliko večja kot pri govedu iz tradicionalnega sektorja govejega mesa, zato je to govedo zlahka upravičeno do programov preverjanja izvora in starosti ter do izvoza. In ker mlečne kmetije tradicionalno ne označujejo svojega goveda, so kože dragocenejše. Vendar so vrednosti kož precej nižje kot pred desetletjem, saj sta usnje pri številnih uporabah nadomestila poliester in najlon.

Opazovanja BCRC prav tako potrjujejo, da križanci izpolnjujejo obljube o izboljšanju trupa. Ena od izboljšav je žig Angus, za katerega Lawrence pravi, da je neodvisen od certificirane govedine Angus. Ker so številna teleta iz križanja z angus pasmo, se lahko kosi teh trupov prodajajo kot kosi angus pasme za hot doge in mleto govedino, ki so označeni kot angus pasme.

Izboljšava je tudi boljši donos pri obdelavi. Po podatkih BCRC je bil izkupiček iz trupov krav molznic 60-odstoten, iz trupov križancev 62,8-odstoten, iz tradicionalnih trupov mesnih govedi pa 65-odstoten. Povprečje za ribeye je za mlečne pasme 13,3 palca, za križance 14,1 palca, za mesne pa 14,8 palca. Pri mlečnih križancih v primerjavi z mlečnimi teleti iz čistokrvne pasme sta izboljšana tudi konformacija mišic in razmerje med mišicami in kostmi.

Rezultati marmoriranja lahko za nekatere rejce goveda pomenijo povečanje vrednosti. To je zato, ker so skupne ocene marmoriranosti sicer "enake" kot pri navadnem mlečnem govedu, vendar križanci dajejo bolj kakovostne klavne trupe.
"V preteklosti je tretjina trupov Prime izvirala iz mlečnih živali," pravi Lawrence. "Torej mlečna genetika proizvaja marmoriranost, ko pa jo križamo z angusom, imamo možnost, da se ti trupi kvalificirajo za oznako CAB."
Večina volov, križanih z angusom, bo v živih živalih izpolnjevala pogoje za CAB, "80 do 95 % križancev mesnih na mlečnih živalih pa bo uvrščenih v razred Choice ali boljši, od 25 do 45 % pa jih bo doseglo CAB," pravi Lawrence.

Slabo
"Nekatere mlečne živali, ne glede na to, ali gre za križanca ali čistopasemsko pasmo, pridejo v klavnico z neodstranjenimi testisi," pravi Lawrence. "Večinoma jih odstranjujejo v prvem tednu, eno modo je v vreči in se odstrani, eno modo pa je v trebuhu in ta žival ne ve, da ne bi smela biti bik."

Takšne napake vodijo v povečano stopnjo "bikov" in povečano stopnjo temnih rezov. Pri križancih z mlečnimi živalmi se prav tako proizvede več podkožne maščobe kot pri čistokrvnih mlečnih živalih, zaradi česar mora pakirnica dodatno izvesti obrezovanje maščobe.
"Holstein ali jersey bo imel 9 funtov mišic na vsak funt obrezane maščobe," pravi Lawrence. "Povprečna mesna žival ima 5 funtov mišic na vsak funt predelane maščobe in križanci bodo podobni."

BCRC je tudi ugotovil, da je le 20 % križancev med mesnimi in mlečnimi pasmami imelo zdrava in normalna pljuča. "To pomeni, da se je pri 80 % nekaj dogajalo," pravi Lawrence.

Za klavnice, ki se ukvarjajo s križanci, je pomembna skrb možnost, da bodo telice v laktaciji, kar je pogostejše pri križancih Jersey. Mleko, ki se razlije na trup v klavnici, je treba obravnavati enako kot fekalije, kar pomeni, da ga ni mogoče sprati - treba ga je odstraniti.

Zelo grdo
Na kratko, jetrni abscesi. V celotni govedorejski industriji so abscesi jeter velik problem, zaradi česar je po Lawrencovih besedah panoga izgubila 409 milijonov dolarjev od 27,3 milijona lani zaklanih živali.

V primerjavi s standardnim mesnim govedom in tradicionalnim mlečnim govedom pa so križanci med mesnim in mlečnim govedom "zelo problematični", pravi Lawrence. Pri križancih med mesnimi in mlečnimi vrstami govedi je bilo 68 % jeter zavrženih zaradi abscesov.

Lani je BCRC pregledal 271 436 trupov in ugotovil, da je žive abscese imelo 26 % mesnih volov, 21 % mesnih telic, 20 % mehiškega goveda, 29 % holsteinov in osupljivih 68 % pri križancih meso/mleko. Sama jetra so vredna le 8 USD, vendar lahko zaradi vse hujših abscesov pride do izgube drugih prodajnih mesnih izdelkov, kot so na primer zrezki. Lawrence pravi, da jetrni abscesi, kjer so aktivne okužbe, zmanjšajo izkoristek krme, zmanjšajo težo trupa, zmanjšajo stopnjo marmoriranosti in površino ribeyea.

"To je veliko negativnih vplivov na rast, ki se pojavijo pri hujših jetrnih abscesih," pravi Lawrence. "To je problem in kot industrija ga moramo odpraviti."

 

Scroll to top