Novice

Hipotermija pri teletih: vzroki, zdravljenje in preprečevanje

Denice Rackley  

Podhladitev, ki je glavna težava pri čredah s telitvami pozimi, je mogoče reševati in se ji povsem izogniti z nekaj pazljivega upravljanja med telitvijo.

Podhladitev - nižja telesna temperatura od običajne - je eden glavnih vzrokov smrti novorojenih telet.

Hipotermijo lahko povzroči izpostavljenost hladnemu okolju, ki povzroči postopno in enakomerno znižanje telesne temperature. Prizadene živali vseh starosti, ki nimajo dovolj uskladiščenih maščob in nimajo dobre dlake. Podhladitev takoj po porodu pa se pojavi med porodom, ko novorojene živali nenadoma izgubijo toploto zaradi mokre dlake in hladnega okolja.

Zmerne temperature okolja niso težava za teleta, ki se rodijo kravam z zadostnimi razpoložljivimi zalogami mleka, ki so imele ustrezno prehrano in so dobre matere. Teleta, rojena kravam, ki so dobro hranjene, zlasti v zadnjem trimesečju brejosti, imajo plast rjave maščobe, ki jim služi kot pripravljena energija, da se lahko hitro postavijo na noge in dojijo.

Telički vitkih krav nimajo te dodatne energije in hitro podležejo podhladitvi. Vendar pa mokro in hladno vreme pod 0 ºC, zlasti ob vetru, vpliva na vsa teleta, zlasti če telitev traja dlje kot običajno.

Težave med porodom, znane kot distocia, lahko vodijo v podhladitev. Počasnejši porod lahko zniža dihanje teleta. To upočasni vstajanje in sesanje, kar še dodatno znižuje telesno temperaturo.

Pri daljšem porodu se teleta rodijo z nizko ravnjo kisika. Raven kisika se popravi z normalnim dihanjem. Vendar pa lahko huda distocia povzroči kaskadne negativne učinke, ki se začnejo z nižjim dihanjem. Ko je dihalni sistem oslabljen, se v krvi kopiči ogljikov dioksid, ki lahko povzroči acidozo. Acidoza zavira centralni živčni sistem, zato mišice ne morejo pravilno delovati. Takšna teleta običajno niso sposobna stati in imajo zmanjšan odziv na tresenje, kar vodi do hitrega pojava podhladitve.

Odziv telesa na hipotermijo

Ko je živalim hladno, se telo odzove na dva načina: s tresenjem in preusmerjanjem pretoka krvi proti jedru telesa. Tresenje je nehoten odziv, ki poveča toploto, ki jo proizvajajo mišice, vendar to zahteva energijo.

S preusmerjanjem krvnega toka stran od okončin, kot so noge, ušesa in rep, se zmanjša izguba toplote iz krvnega toka, ki je najbližje koži, kri pa ostane v bližini organov, kar pomaga zagotoviti njihovo preživetje. Bledo hladni parklji in nosnice so zgodnji znaki, da se kri preusmerja proti jedru in da je tele v resnih težavah.

Pretirano tresenje, nenavadno vedenje, zmedenost in nerodna hoja so znaki podhladitve. Huda podhladitev, temperatura pod 34ºC,  lahko povzroči “zmrzovanje” ušes, repa in nog. Pulz in dihanje se upočasnita, ko telesna temperatura pada na 31 ºC. Ta teleta so običajno v komi, znake življenja pa je težko zaznati, ko se telesna temperatura spusti pod 30ºC. Zenice so lahko fiksirane in razširjene, dihanje se upočasni do občasnih vdihov zraka, srce pa sčasoma odpove.

Teleta vzdržujejo telesno temperaturo tako, da hrano pretvarjajo v telesno toploto. Brez hitrega vstajanja in sesanja po porodu so teleta ogrožena.

Podhlajena teleta, če lahko stojijo, lahko da nimajo sesalnega refleksa. Ta teleta ne zaužijejo dovolj kolostruma, ki vsebuje protitelesa, ki so bistvena za dolgoročno zdravje teleta, ter zagotavlja tudi energijo in hranilne snovi, ki so bistvene za prvih nekaj ur življenja.

Teleta, ki sesajo ali prejmejo kolostrum v prvih dveh do štirih urah po rojstvu, se vse življenje počutijo veliko bolje.

Sposobnost teleta, da absorbira protitelesa iz kolostruma, se v prvih 12 urah po rojstvu hitro zmanjša in se nadaljuje do 24. ure starosti, ko izgubi sposobnost absorpcije protiteles. Toda najprej je treba poskrbeti za ogrevanje.

Ogrevanje telet

Postopno segrevanje, s katerim se telesna temperatura teleta z rektalnim termometrom dvigne na 37ºC, teletu omogoči, da prebavi kolostrum.

Uporabijo se lahko visokokalorični dodatki, ki lahko med segrevanjem teleta zagotovijo potrebne kalorije. Številne od teh past ali gostih tekočih izdelkov lahko vtremo v dlesni teleta in mu tako zagotovimo skoraj takojšnjo energijo.

Podhlajena teleta lahko ogrejete na več načinov:

- postavitev telet ob vir toplote – talni grelci, keramični grelci v boksu ali hlevu, grelna žarnica

- ogrevalni boksi z gibanjem zraka in prezračevalno odprtino, ki omogoča uhajanje vlage.

- Topla vodna kopel

- Topla I/V tekočina

Če teleta pred segrevanjem posušite, bodo lažje ohranila svojo temperaturo. Pazite, da jih ne pregrejete. Odstranite vir toplote, ko teleta dosežejo temperaturo 37ºC, in spremljajte, ali lahko vzdržujejo svojo temperaturo. Ko je tele ogreto in je budno, mu zagotovite kolostrum in vzdržujte telesno temperaturo. Če teleta ne sesajo, vendar so budna, je naslednja možnost hranjenje po sondi, da dobijo kolostrum in kalorije, ki jih potrebujejo.

Opozorilo: Če boksa po vsaki uporabi ne očistimo in razkužimo, je lahko tovarna mikrobov, saj zlahka prenese bakterije in druge povzročitelje bolezni na naslednje tele. Poleg tega je uporaba tople vodne kopeli zamudna. Vodo je treba postopoma segrevati, da tele ne doživi šoka. Za vzdrževanje vodne kopeli s temperaturo 37ºC je treba nenehno dodajati toplo vodo. Ta teleta bo treba pred vrnitvijo na prosto tudi temeljito posušiti.

Podrobnejši pogled na kolostrum

Kolostrum in koncentracija protiteles v njem se lahko precej razlikujeta. Kolostrum krav molznic običajno vsebuje polovico manj imunoglobulinov (protiteles) kot kolostrum mesnih krav. Raziskave so pokazale, da je v kolostrumu krav molznic približno 25 gramov na liter, v kolostrumu mesnih pasem pa 100 gramov na liter.

Teleta potrebujejo v prvih 24 urah 15% telesne, da dobijo potrebna protitelesa. Pri hranjenju telet s kolostrumom je treba v prvih dveh do treh urah življenja dati 10% telesne omerka, saj se sposobnost absorpcije protiteles v prvih 24 urah postopoma zmanjšuje. Da bi od kolostruma imeli največ koristi, ga je najbolje hraniti v naslednjih štirih do šestih urah, odvisno od stanja teleta.

Dojenje krave za zagotovitev kolostruma je vedno najboljše, vendar ni vedno praktično. Zamrznjen ali suh kolostrum v prahu je na drugem in tretjem mestu. Zamrznjen kolostrum je treba segreti, vendar previsoko pregrevanje uniči protitelesa. Najboljši pristop je segrevanje zamrznjenega kolostruma v topli vodni kopeli na približno 37ºC, saj mikrovalovna pečica uniči protitelesa. Pridobivanje kolostruma iz drugega govedorejskega obrata prinaša tveganje vnosa bolezni v vašo čredo, zato je najbolje, da se pred tem korakom seznanite s podrobnostmi o zdravju črede in testiranju bolezni.

Med nadomestki kolostruma in dodatki so velike razlike. Nadomestki so namenjeni nadomeščanju materinega mleka in protiteles. Ti izdelki vsebujejo imunoglobuline v količini 100, 125 ali več gramov na liter, odvisno od posameznega izdelka. Dopolnila pa vsebujejo manj od priporočenega odmerka, običajno 30 do 50 gramov na liter. Nekatera dopolnila so samo prehranska dopolnila in ne vsebujejo imunoglobulinov. Če boste pozorni na etiketo in navodila za mešanje, boste lažje izbrali najboljšo možnost za vašo situacijo.

Preprečevanje hipotermiji

Usklajevanje telitev s toplejšimi vremenskimi razmerami, lahko zmanjša možnost hipotermije. Če boste kravam zagotovili ustrezno prehrano in prostor za telitev, ki je dobro zaščiten pred vetrom in vremenom, boste v veliki meri preprečili podhladitev teleta.

Toplota in kolostrum sta dva najpomembnejša dejavnika za preživetje telet. Takojšnja skrb je, da opazimo novorojenčke, ki bi lahko bili v težavah, preden se podhladijo, jih posušimo in jim povrnemo normalno temperaturo - 37 °C za novorojena teleta in 38,5 °C do 39,5 °C za starejša teleta. Naslednji korak je oskrba s kolostrumom, ki jim zagotovi potrebno energijo in povečanje števila protiteles.

Kakovosten kolostrum matere, zamrznjen kolostrum ali suhi nadomestek, ki ga damo v prvih urah življenja, je bistvenega pomena, da teletom zagotovimo vire, potrebne za ohranjanje zdravja in dober razvoj skozi celo življenje.

 

Link do original članka:

Hypothermia in calves: Causes, treatment and prevention | Ag Proud

Scroll to top