Novice

Dejavniki, ki vplivajo na izkoristek kolostruma pri teletih

Kolostrum je eden najpomembnejših sestavin hranjenja telet, saj zagotavlja esencialne hranilne snovi za povečanje presnove in spodbujanje prebavne aktivnosti. Kolostrum je tudi vir pasivne imunološke zaščite, ki je ključna za ohranjanje zdravja telet. Ti dejavniki bi morali biti upoštevani, da se zagotovi, da tele lahko najbolje izkoristi ta dragocen vir.

Dejavniki, povezani s kravo

Starost krave

To je povezano z večjo izpostavljenostjo patogenom. Večina 2 letnih krav ima protitelesa proti manjšemu številu patogenov kot starejše krave. Krave v tretji laktaciji ali več običajno proizvajajo kolostrum z več imunoglobulini (Ig) kot mlajše krave. 

Sposobnost krave za pridobivanje protiteles

Kolostrum, uporabljen za teličke, mora prihajati od krav, ki so bile na farmi več mesecev in so se tako imele priložnost izpostaviti in reagirati (proizvesti protitelesa) na patogene organizme, ki so endemični na farmi.

Dolžina presušitve

Suho obdobje dolžine 3-4 tedne je potrebno, da se protitelesa iz krvi koncentrirajo v kolostrumu. Neprekinjeno molzenje (brez suhega obdobja) je bilo ugotovljeno, da zmanjšuje volumen kolostruma in koncentracijo protiteles.

Volumen prve molže

Krave, ki proizvajajo veliko količino kolostruma (več kot 8 kg), pogosto proizvajajo nižje koncentracije protiteles, kar je verjetno posledica razredčitve.

Molža krave pred porodom

Intenzivna molža krav pred telitvijo, da se olajša zastoje in nelagodje, bistveno zmanjša koncentracijo protiteles v mleku po telitvi, in tako tele v prvih 24 urah življenja prejme precej manjšo količino, kot pri sesanju normalnega kolostruma. Na primer, koncentracija Ig v poporodnem mleku v prvih 24 urah po telitvi lahko znaša le 1,6 g/liter namesto približno 68 g/liter. Zato je mleko, ki ga proizvedejo krave, ki so bile intenzivno molzene, manj vreden za tele kot enaka količina normalnega kolostruma. 

Prehrana

Sestava in kakovost kolostruma sta predvsem odvisni, med drugim, od prehrane matere. Izboljšano stanje beljakovin in presnovne energije (ME) matere bi izboljšalo izkoriščanje Ig pri teletih bodisi z večjo stopnjo intestinalne absorpcije kmalu po porodu bodisi z izboljšanjem fizičnega stanja telet in njihovih sposobnosti dojenja. Nezadostno zagotavljanje teh hranil iz krme zmanjšuje sintezo kolostruma in vpliva na njegovo kakovost. Poleg tega so presnovni procesi pri visokoproduktivnih mlečnih kravah intenzivnejši v primerjavi z drugimi živalmi, zato lahko nezadostna prehrana povzroči prebavne motnje, kar vodi do bolezni, ki vplivajo na sestavo kolostruma in produktivnost živali.

Cepljenje

Dober program cepljenja lahko izboljša kakovost kolostruma. Cepiva spodbujajo povečano proizvodnjo materinih protiteles in pomagajo pri pasivni imunizaciji telet. Mati bi morala biti cepljena proti rotavirusom, koronavirusom, klostridijem in Escherichii coli med suhim obdobjem.

 

Dejavniki, povezani s kolostrumom

Čistost

Umazan kolostrum lahko okuži tele s patogeni, proti katerim tele nima imunosti. Prisotnost patogenov sproži hitrejše zapiranje prehoda protiteles, ki omogočajo novorojenemu teletu, da absorbira kolostralna protitelesa. Uspešno upravljanje kolostruma bi zato moralo zahtevati skrbno pozornost na čistost rok in opreme, zdravljenje okuženih mater pred porodom ter ustrezne ukrepe za ohranjanje in protokole hranjenja.

Čas vnosa kolostruma

Učinkovitost absorpcije Ig v prvih 24 urah po telitvi se zmanjša po 6 urah in doseže minimalno raven pri 24 urah starosti, kar sledi fenomenu, znanemu kot zapiranje črevesja. Takšna povezava med starostjo ob prvem hranjenju kolostruma in učinkovitostjo absorpcije Ig bi se lahko razložila na več načinov:

  • Prvič, zorenje črevesnega epitelija, ki izklopi mehanizem absorpcije, razen za nekaj celic, ki so še sposobne absorbirati kolostralni Ig. 
  • Drugič, povečuje se aktivnost encimov v majhnih črevesjih telet z napredovanjem starosti (ur). V tem trenutku prebavni encimi začnejo razgrajevati lg na amino kisline, kar odpravlja njihove sposobnosti boja proti boleznim. 
  • Tretjič, pri dolgotrajni pomanjkljivosti kolostruma je večja verjetnost, da se bo obrambni mehanizem okvaril, če bakterije, kot je E. coli, najprej vstopijo v prebavni trakt. Te bakterije se pritrdijo na črevesne stene, s čimer zavirajo kasnejšo absorpcijo in pritrditev kolostralnega lg.
Količina kolostruma, ki se hrani

Ta dejavnik je še posebej pomemben za tele, ki ne morejo učinkovito sesati svojih mater. V tem primeru je treba tele prisilno hraniti s kolostrumom preko seskov, veder, želodčnih sond itd., pri 50-80 ml kolostruma na kg telesne teže. To bi običajno zagotovilo visoko raven serumskega Ig do 24 ur starosti.

Metoda hranjenja s kolostrumom

V eni študiji 42% telet ni uspelo absorbirati opaznih količin Ig, ko so jih pustili sesati mater 24 ur. Po ločitvi od matere so bila v naslednjih 24 urah hranjena z 1 litrom zbranega kolostruma. Večina telet je pokazala povečanje Ig po hranjenju drugega dne, vendar približno 12% jih ni. Od teh je 13% umrlo v primerjavi s 3,9% vseh telet. Na splošno so bile ravni Ig vseh telet, ki so umrla, le dve tretjini tistih, ki so preživela. Ta študija nakazuje:

Dovolitev telet, da sesajo mater, depriviligira 40% telet zadostne imunosti; zato se zdi, da je ročno hranjenje upravičeno; Hranjenje s kolostrumom na drugi dan pomaga izboljšati krvne ravni pri mnogih teletih in tudi spodbuja dostojno raven preživetja, celo med teleti, ki ne uspejo absorbirati veliko Ig.

Ohranjanje odvečnega kolostruma

Shranjevanje in hranjenje odvečnega kolostruma mladim telicam je priljubljena praksa upravljanja. Zelo previdno je treba zagotoviti, da se uporablja le kolostrum zdravih krav, saj ta pot lahko prenese nekatere bolezni, kot so Johnova bolezen in bovina levkemija. Zamrzovanje je preprosta in učinkovita možnost za večje enote (več kot 50 krav). Dodajanje ustrezne kisline v kolostrum, na primer 0,7% propionske kisline po teži, bi moralo zagotoviti okolje, ki je preveč kislo za rast neželenih vrst bakterij. Propionska kislina, ki je na voljo za ohranjanje koruze z visoko vsebnostjo vlage, se lahko uporablja za ta namen. Konzervans za kolostrum običajno ni potreben med hladnimi meseci v letu, lahko pa je priporočljiv v poletnih mesecih, ko visoke temperature lahko povečajo razgradnjo beljakovin in pokvarijo neobdelan kolostrum.

Okoljski dejavniki

Krave, izpostavljene toplotnemu stresu (38°C), lahko imajo nižjo vsebnost beljakovin, maščob in laktoze v kolostrumu v primerjavi s tistimi, ki so bile ohranjene pri normalni temperaturi (20°C). Vendar pa koncentracija Ig v kolostrumu, proizvedenem v pogojih toplotnega stresa, ni bila pod minimalnimi zahtevami za pasivno imunizacijo novorojenih telet.

Hladni stres pa ima negativne učinke na absorpcijsko funkcijo črevesja in s tem na koncentracijo vseh razredov kolostralnega Ig v serumu hipotermičnih telet, ki so bila ohranjena pri 1°C. Zato je pomembno zaščititi tele pred mrazom z vsemi možnimi sredstvi, ko se poskuša doseči višje ravni imunosti in izboljšano produktivnost.

 

Link do original članka: Factors affecting calf colostrum utilisation - Dairy Global

Scroll to top