Novice

Ali je vaša kmetija pripravljena za osemenjevanje mesnih pasem na mlečnih živalih?

Ker cene govejega mesa naraščajo, proizvajalci mleka vse pogosteje uporabljajo seme mesnih pasem pri kravah molznicah nižjega ranga, zaradi česar je več telet z mesnimi pasmami pri molznicah. Ta teleta v hlevih za prodajo običajno prinašajo dober zaslužek. Vendar so starejše živali še vedno dragocenejše, kar nekatere kmete privablja k vzreji teh živali do končne teže.

Preden se odločite za osemenjevanje z mesnimi pasmami, je treba upoštevati več pomembnih stvari. Nekatere od teh postavk vključujejo upoštevanje dodatnih stroškov krme in morebitne potrebe po dodatnem delu. Če se vam reja križancev z mesnimi pasmami splača, se morate prepričati, da bodo vaši objekti zmogli obremenitev.

Teleta križana z mesno pasmo

Podobno kot pri vzreji mlečnih telet je treba tudi pri križancih z mesno pasmo teleta vzrejati v čistem in suhem okolju. Po besedah Tare Felix, strokovnjakinje za mesno govedo z univerze Pennsylvania State University, je večina mladih telet mlečne govedi do starosti 9 do 10 tednov nastanjena v posameznih boksih, širokih vsaj 61 centimetrov. Nato se lahko teleta nastanijo v večjih skupinskih boksih z največ 25 živalmi.

"Večje skupine imajo pogosto manj enakomerno stopnjo rasti, rejci pa težje opazujejo in zdravijo različne bolezni, ki lahko prizadenejo teleta," pravi Felix. "Uporaba sistema "'all-in, all-out' daje proizvajalcem možnost temeljitega čiščenja in razkuževanja celotnega hleva, v katerem se teleta vzrejajo."

Odstavljene živali

Eden najpomembnejših dejavnikov pri reji pitovnih križancev je razpoložljivost prostora. Ali imate dovolj ograd? Dovolj krmnih mest? Ali morda celo dodaten hlev, kjer bi lahko te živali redili?

"Mlečni voli [in križanci] potrebujejo več prostora in zavetja kot običajne goveje pasme iste starosti," pravi Felix. "Podlaga je zelo pomembna, saj se voli mlečne govedi hranijo skoraj eno leto. Betonska ali rešetkasta tla brez stelje lahko povzročijo šepavost in povečano tveganje za poškodbe."

Druga pogosta težava, s katero se srečujejo proizvajalci, je omejen prostor pri krmilni mizi. Da bi povečali uspešnost rasti, poskrbite za dovolj prostora v ogradi in na krmilni mizi za rastoče in pitano govedo.

"Če je prostor na žival omejen, razmislite o zmanjšanju števila živali ali prenovi hleva, da povečate prostor," dodaja Felix. "Omejen prostor v ogradi ali pri krmilni mizii bo zmanjšal vnos krme pri manj dominantnih živalih v primerjavi z bolj dominantnimi, saj govedo deluje v družbenem redu."

Poleg zahtev glede prostora je pomembno upoštevati tudi zahteve glede prezračevanja. Po  besedah Felixove mora imeti hlev, v katerem je govedo nastanjeno, vsaj eno odprto stran in drsne plošče ali zavese na zaprti strani, da se omogoči ustrezno prezračevanje.

"Eden najpogostejših vzrokov za težave z dihali pri govedu niso nizke temperature, temveč visoka vlažnost zaradi neustreznega prezračevanja v hlevu," dodaja.

To je mogoče storiti

Na koncu lahko obstoječe objekte uporabimo in dogradimo za rejo pitovnih križancev. Po besedah Felixove  je v to dejavnost enostavno vstopiti, če so napovedi dobička ugodne, in izstopiti, če so neugodne. Vendar pa je treba poskrbeti, da se te živali pravilno redijo, da se zagotovi dobičkonosen proizvod na mizah potrošnikov in v žepih proizvajalcev. Preden začnejo z rejo pitancev, morajo proizvajalci skrbno raziskati lokalne trge in razviti tržne strategije.

Scroll to top