Novice

5 načinov, kako zmanjšati ostanek krme v jaslih

Visoki stroški krme so še globlje posegli v žepe pridelovalcev mleka, zlasti ker cene mleka še naprej padajo. Po podatkih Univerze v Minnesoti so v zadnjem desetletju skupni stroški krme v čredi molznic postali boljši napovedovalec donosnosti kot proizvodnja mleka. Ker se trend naraščanja stroškov krme še ni končal, kmetje iščejo načine, kako čim bolj izkoristiti svoje obroke in čim bolj zmanjšati izgube krme.
Čeprav prazne jasli niso cilj, je prizadevanje za zmanjšanje zavračanja krme odlična strategija upravljanja, ki pomaga ohraniti dolarje v žepu. Isaac Salfer, docent za prehrano krav molznic na univerzi v Minnesoti, navaja pet taktik, s katerimi lahko natančneje uravnavate vnos krme pri kravah in zmanjšate nepotrebne izgube.
Ocenjevanje sprememb v vsebnosti suhe snovi v TMR
"Razlike v suhi snovi krme in posledično v skupnem mešanem obroku so zlahka največji dejavnik, ki prispeva k razlikam med pričakovanim in dejanskim vnosom krme," pravi Salfer. "Koruzna silaža se lahko iz dneva v dan razlikuje za več kot 10 %, kar, če tega ne upoštevamo, pomeni, da so krave prekomerno ali premalo krmljene za več kot 5 % ob predpostavki, da koruzna silaža predstavlja približno polovico suhe snovi v obroku."
Za boljše upoštevanje teh odstopanj Salfer priporoča čim pogostejše vzorčenje suhe snovi silaže in ustrezno prilagajanje obroka. Predlaga, da se vzorci jemljejo najmanj enkrat na teden, še posebej pa po vremenskih dogodkih, kot so močne padavine.
Držite se doslednega urnika hranjenja
Vsi vemo, da si krave želijo stalnosti, vendar so raziskave pokazale, da lahko spreminjanje časa krmljenja vodi do polžjega hranjenja, kar posledično zmanjša dnevni vnos krme. Da bi zmanjšali količino odpadkov, je pomembno, da se čim bolj držite doslednega urnika.
"Ne pozabite, da 15 minut časa pomeni 1 % dneva, zato lahko že majhni zamiki v času hranjenja močno vplivajo na zavrnitve zaradi krajšega časa, ki ga imajo krave na voljo za hrano," dodaja Salfer.
Skupine krav
Krave, ki so na začetku laktacije, potrebujejo drugačne prehranske potrebe v primerjavi z živalmi, ki so na sredini ali proti koncu laktacije. Vendar so obroki pogosto sestavljeni tako, da izpolnjujejo zahteve povprečne krave v tej skupini. Salfer priporoča, da se proti temu borimo tako, da živali razvrstimo v skupine glede na stopnjo laktacije in tako preprečimo, da bi bile živali prekomerno ali premalo hranjene.
"Prav tako je koristno imeti ločeno skupino svežih krav, ki se krmijo z višjo stopnjo zavračanja (4 do 5 %), da se prepreči omejevanje vnosa krme pri teh kravah," pravi Salfer. "Poraba krme pri svežih kravah je na splošno manj predvidljiva, ko se začnejo približevati vrhuncu proizvodnje mleka."
Natančno izmerite sestavine
Morda mislite, da krmljenje "malo več tega" ali "malo manj tistega" ne bi pomenilo tako velike razlike, vendar se po besedah Salferja majhne napake pri odmerjanju krme zlahka seštejejo in vplivajo na natančnost krme, ki jo ponudimo kravam. Zato je treba tehtnice TMR redno umerjati, da se zagotovi, da je formula, ki pride v krmilnico, enaka formuli, ki jo je določil vaš strokovnjak za prehrano.
"Doziranje lahko pomaga tudi pri zmanjšanju odstopanj suhih krmnih sestavin pri majhnih količinah v skupnem mešanem obroku," dodaja Salfer. "Z uporabo programske opreme za upravljanje krme lahko enostavno prilagodite prehrano glede na število krav v hlevu in količino suhe snovi v krmi ter pomagate spremljati variabilnost mase krme."
Povečajte pogostost hranjenja in potiskanja hrane
Krave pogosteje pojedo krmo, če je sveža. Poleg tega raziskave kažejo, da povečanje pogostosti krmljenja z enkrat na dan na dvakrat na dan zmanjša sortiranje ter poveča vnos suhe snovi, proizvodnjo mleka in mlečne maščobe. Razmislite o razdelitvi serij na pol in preidite s krmljenja enkrat na dan na krmljenje dvakrat na dan.
Podobno kot pri sveži krmi pogostejše potiskanje krme spodbuja živali, da pogosteje obiskujejo krmilno mizo, in omejuje čas, ki ga imajo krave za sortiranje krme. Salfer navaja, da pogostejše potiskanje krme zmanjša variabilnost zavračanja krme
Scroll to top